Wetgeving lenen

Wetgeving lenen belgieEen niet onaanzienlijk deel van de Belgische wetgeving heeft betrekking tot de financiële markt en meer bepaald tot het afsluiten of verstrekken van een lening. Over het algemeen dien je als kredietnemer hier eigenlijk niet zoveel rekening mee te houden. Alle wetten zijn steeds opgenomen in de kredietovereenkomst die je krijgt voorgeschoteld waardoor meteen duidelijk wordt aan welke bepalingen jij je als kredietnemer dient te houden en waar de kredietverstrekker voor verantwoordelijk is. De wetgeving lenen België wordt wel op regelmatige basis herzien en heeft als doel om de geld lenende consument te beschermen.


Misbruik van consumentenkrediet
Een belangrijk onderdeel van de Belgische wetgeving heeft betrekking tot het zogenaamde consumentenkrediet. Mensen beschikken tegenwoordig over de mogelijkheid om nagenoeg iedere aankoop die ze doen op afbetaling te doen. Dat wil zeggen dat je over de mogelijkheid beschikt om diverse producten aan te kopen of diensten af te sluiten zonder dat je daarvoor over het vereiste bedrag moet beschikken. Dat is op het eerste zicht natuurlijk erg interessant ware het niet dat veel mensen zich op deze manier in de financiële problemen storten. Net omwille van deze reden is het afsluiten van een consumentenkrediet tegenwoordig aan strenge regels onderworpen en dienen winkels of andere partijen die dit aanbieden duidelijk aan te geven dat geld lenen ook geld kost. Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld online kredietverstrekkers. Ook zij zijn wettelijk verplicht om deze regel aan hun website toe te voegen.

Wetgeving lenen voor kredietverstrekkers
Zoals eerder reeds aangegeven richt de wetgeving lenen België zich vooral op kredietverstrekkers. Door de wet wordt bijvoorbeeld bepaald dat een kredietverstrekker geen lening mag verstrekken waardoor de financiële situatie van de kredietnemer onherstelbare schade kan oplopen. Dat wil in de praktijk zeggen dat je als kredietnemer steeds moet kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om het geleende bedrag zonder problemen terug te betalen, zelfs wanneer je bijvoorbeeld even te maken krijgt met een financiële dip. Net omwille van deze reden wordt er door kredietverstrekkers steeds verzocht om een duidelijk beeld te schetsen van eventueel spaargeld alsook van lopende beleggingen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat de wetgeving lenen België zich in het bijzonder richt in het beschermen van de Belgische kredietnemer en dat is alleen maar positief te noemen.

Getagd met lening afsluiten wet, lening wetgeving, voorwaarden lenen, wet lenen, wet lening afsluiten, wetgeving lenen, wetgeving lenen belgie

 

Let op: geld lenen kost ook geld.