Hypothecaire lening

hypothecaire leningZo, u bent klaar om een eigen woning te kopen, een huis of een appartement?

Zoals de meeste mensen, moet u dan waarschijnlijk een hypothecaire lening aangaan. Dat betekent dat u een lening aangaat bij de bank, om een woning te kunnen kopen.

Voor u een woning aankoopt, wilt u eerst weten hoeveel u kunt lenen, afhankelijk van uw salaris en spaargeld. Daarom doet u best een simulatie.

lening vergelijken


#JKPType leningAanbiederOmschrijvingAanvragen
#12.45%WoonleningHello bank!
  • voor bestaande woningen, nieuwbouwwoningen of bouwgrond
  • voor sleutel-op-de-deurwoningen of eigen bouwproject
Vrijblijvende simulatie
#23.28%WoonleningKBC
#33.53%WoonleningBNP Paribas Fortis
#44.05%WoonleningKredietpartner
#54.5%WoonleningAuxifina
#64.70%WoonleningING

Conclusie:

De hypothecaire lening van Hello bank biedt momenteel de meest interessante voorwaarden. Zoals u wellicht weet verschillen percentages van klant tot klant naargelang uw persoonlijke situatie, dus vul het onlineformulier in en doe een simulatie!

lening vergelijken

Wilt u een hypothecaire lening (of woonlening) aangaan? Lees dan onze tips!

Vroeger, voor de crisis van 2008, kon u een lening aangaan tot 120% van de waarde van de woning die u wou kopen. Tegenwoordig vraagt de bank meestal dat u een deel van uw spaargeld aanspreekt. Dit is in uw voordeel, want meer lenen dan uw woning waard is, kan u in de problemen brengen! Wat als vastgoed in waarde zakt, of als u uw werk verliest? In het eerste geval moet u meer afbetalen dan uw woning waard is, in het tweede geval kan u helemaal niet meer betalen!

De bank probeert dus zijn risico te beperken. Het huis dat u aankoopt, wordt daarom gebruikt als de waarde van uw onderpand. Dat betekent dat als  u uw lening niet afbetaalt, uw woning wordt aangeslagen en verkocht, om de lening af te betalen. Maar geen nood, dit is enkel in theorie, normaal gezien niet de praktijk!

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening is eigenlijk een andere benaming voor een hypotheek. Met een hypothecaire lening kan u een huis, appartement of bouwgrond kopen met de woning/bouwgrond zelf als onderpand. Iets als onderpand geven betekent dat wanneer u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet, de kredietverlener het recht heeft om hetgene u als onderpand gegeven hebt te verkopen en met de opbrengst de resterende schuld af te betalen. Maar zover hoeft het natuurlijk niet te komen.

Aan een hypothecaire lening zit altijd een looptijd verbonden. Was dat vroeger vaak 20 jaar, tegenwoordig sluiten de meeste mensen een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Afhankelijk van uw inkomen en andere factoren zal de kredietgever een voorstel doen wat de precieze looptijd van de hypothecaire lening betreft.

Elke hypothecaire lening wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Dit zijn bijvoorbeeld factoren als uw inkomen, of het gezamenlijke inkomen van u en uw partner, maar ook uw persoonlijke woonsituatie en leeftijd.

Er moet in ieder geval een balans zijn tussen de waarde van uw onderpand en het bedrag van de lening die verstrekt moet worden. Om tot deze balans te komen zal er een executiewaarde bepaald worden. Dit is het bedrag dat de kredietverlener verwacht dat het onderpand bij een gedwongen verkoop zal opbrengen. De meeste hypotheekverstrekkers houden een percentage van 125% aan bij het bepalen van de executiewaarde van je maximale lening. Het is echter altijd verstandig om persoonlijk advies te winnen bij een hypotheekadviseur.

lening vergelijken

 

Let op: geld lenen kost ook geld.