Lening checklist

Lening checklistVooraleer een lening af te sluiten is het een goed idee om jezelf een aantal vragen te stellen. De antwoorden op deze vragen zorgen er voor dat je niet alleen het risico op onaangename verrassingen zo beperkt mogelijk houdt, daarnaast zorg je er op deze manier ook voor dat je met zekerheid die ene lening afsluit die probleemloos al je verwachtingen zal weten in te lossen. Omwille van deze reden stellen we je graag een handige lening checklist voor.

Hoeveel kan ik lenen?
Het eerste wat je voor jezelf moet uitmaken is hoeveel geld je precies wil lenen en of je dat bedrag wel kan lenen. Banken en andere financiële instellingen verbinden tegenwoordig strenge voorwaarden aan het afsluiten van een lening waardoor dit niet voor iedereen zomaar mogelijk is. Door zelf een goed beeld te hebben van je financiële situatie zorg je er in ieder geval voor dat je met een constructief dossier naar de bank stapt. Op deze manier hou je ook de kans om een lening goedgekeurd te krijgen zo hoog mogelijk. Let op, bij het samenstellen van dit dossier is het uiteraard noodzakelijk om rekening te houden met je inkomen, maar ook lopende afbetalingen van leningen worden mee in overweging genomen.

Welke kredietvoorwaarden wil ik?
Als potentiële kredietnemer kan het geen kwaad om even stil te blijven staan bij de kredietvoorwaarden waar je gebruik van wenst te maken. Tegenwoordig zijn er verschillende kredietvormen op de markt terug te vinden die stuk voor stuk over hun eigen mogelijkheden en beperkingen beschikken. Zo is het mogelijk om een aflossingsvrije lening af te sluiten, maar kan je ook meteen na het ontvangen van het kredietbedrag beginnen met afbetalen. Daarnaast bieden verschillende kredietvormen je de mogelijkheid om een eerder reeds afbetaald bedrag opnieuw op te nemen terwijl dat bij een klassieke lening op afbetaling niet mogelijk is. Daar staat wel tegenover dat een doorlopend krediet met flexibele voorwaarden een stuk duurder is dan een lineaire lening waarbij een heropname niet mogelijk is.

Looptijd van de lening
Een laatste belangrijk punt waar je rekening mee moet houden is de looptijd van het krediet in kwestie. In de meeste gevallen heb je als kredietnemer de mogelijkheid om binnen bepaalde grenzen zelf te bepalen op welke termijn je een lening wenst af te lossen. Probeer de looptijd niet te lang te maken zodat de kosten binnen de perken blijven, maar zorg wel steeds voor voldoende ademruimte. Ook wanneer het financieel even iets minder goed gaat dienen je afbetalingen namelijk plaats te blijven vinden.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met checklist lenen, lenen checklist, lenen tips, lening afsluiten, Tips lenen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.