Wat zijn de voor- en nadelen van een doorlopend krediet?

doorlopend krediet

Soms is het nodig om een cash reserve te hebben. Als je hier niet voor gespaard hebt, heb je een probleem. Gelukkig kan je plotse uitgaven die je zelf niet kan betalen oplossen met een krediet. Een doorlopend krediet kan hiervoor uitkomst bieden. Doorlopend krediet is een bankterm voor een consumentenkrediet waarbij het leenbedrag gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet wordt rente in rekening gebracht. Welke voor- en nadelen zijn er echter aan verbonden?

De meest ideale situatie voor zo’n krediet, is als je weet dat een bepaalde kost voor de deur staat, maar je niet kan voorspellen hoeveel deze uiteindelijk gaat kosten. Denk dan bijvoorbeeld maar eens aan de herstelling van een wagen, de aanschaf van een nieuwe koelkast of bijkomende kosten voor de renovatie van je woning. In zo’n situaties is een geldreserve dus aangewezen. Een doorlopend krediet is veelal goedkoper dan een kaskrediet (onder nul gaan op je bankrekening) en kan dus in sommige gevallen een goede oplossing zijn.

Als we aan geld lenen denken, denken we aan banken. Zo was het vroeger althans. Maar de laatste jaren zijn tal van kredietverstrekkers als paddenstoelen uit de grond geschoten en de mogelijkheden om te lenen zijn nu legio. Tussen al die kredietverstrekkers kan er nogal wat verschil zijn dus is vergelijken de boodschap. Het is dus zaak de voordeligste aanbieder – dus die met het laagste Jaarlijkse Kosten Percentage – te vinden. Via het internet kan je snel vergelijkingen maken tussen de kredietaanbieders via hun websites, en gratis een offerte aanvragen door gebruik te maken van de handige simulator tool. Je voert wat gegevens in, zoals wat je wilt lenen, hoe oud je bent, of je werk hebt enzovoort en binnen een paar seconden weet je waar je staat.

Voordelen doorlopend krediet

  • je hoeft niet in een keer het hele bedrag op te nemen
  • je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • je kunt afgeloste bedragen weer opnemen
  • je kunt de lening altijd geheel of gedeeltelijk zonder extra kosten aflossen

Nadelen doorlopend krediet

  • doordat je makkelijk weer geld kunt opnemen, lossen veel mensen het krediet nooit helemaal af of duurt aflossen veel langer dan bij een persoonlijke lening
  • doordat de rente variabel is, kan de rente tijdens de looptijd van de lening stijgen
  • vanwege de mogelijkheid tot het doen van heropnames weet je nooit precies wanneer je van de lening af bent

Een lening kan je dan wel helpen een uitgave te doen, het is en blijft een kost. Een klein bedrag om te lenen, daar moet je misschien niet lang over nadenken. Het lijkt zo aanlokkelijk om te doen. Maar laat het geen gewoonte worden. Er moet een zeker punt zijn dat je, in de mate van het mogelijke, een eigen potje kan sparen en dat kan gebruiken bij noodgevallen. Er zijn altijd gezinssituaties waar dat niet lukt, maar waar een wil is is een weg en je kan zelf iets bereiken als je dat met volle overgave doet.

Start hier je aanvraag voor een lening!

 

Getagd met cash reserve, consumentenkrediet, Doorlopend krediet, geldreserve, JKP, kaskrediet, leningen vergelijken, simulator tool, variabele rente, vaste rente

 

Let op: geld lenen kost ook geld.