Hoe financier ik mijn studies?

studie

Je hebt je diploma secundair onderwijs op zak. Nu sta je klaar om de studentenwereld te betreden. Maar studeren kost geld. Je kan er niet om heen: hoger onderwijs, al dan niet op universitair niveau, is niet gratis. Denk daarbij niet alleen aan de kosten voor je kot, maar ook aan boeken en cursussen, eventuele benzine of de kosten van het openbaar vervoer en ga zo maar door. Als je ouders niet over voldoende financiële middelen beschikken én je net niet in aanmerking komt voor een studiebeurs dan moet je externe hulp zoeken. Wat zijn de mogelijkheden?

Begin eerst en vooral met een budget op te stellen. Zo krijg je een klare kijk op je opties. Zoals gezegd moet je naast de zuivere “onderwijs”-kosten, ook rekening houden met tal van andere uitgaven zoals huisvesting, maaltijden of verplaatsingen. Voor je verplaatsingen kan je nagaan of je geen recht hebt op een korting voor studenten. De NMBS, De Lijn in Vlaanderen, de MIVB in Brussel en de TEC in Wallonië bieden studententarieven op vertoon van je studentenkaart. Denk erom die te vragen bij je inschrijving.

Eens je het kostenplaatje kent, kan je aan de financiering beginnen werken. Als een studiebeurs uitgesloten is, kan je overwegen om er een job bij te doen. Let wel op dat je focus bij je studies blijft en dat je daar de meeste tijd aan spendeert. Omdat lang niet iedere student over de mogelijkheid beschikt om er nog een job bij te nemen is een financiering  van de studie vaak de enige mogelijkheid om tegemoet te komen aan alle kosten. In België kan een dergelijke financiering verkregen worden door middel van de zogenaamde studielening. De rentevoeten die banken voor studenten hanteren, zijn soms voordeliger dan voor ‘klassieke’ leningen. Dat is echter geen algemene regel. Laat dus gerust de concurrentie spelen. Informeer bij verschillende kredietverstrekkers, vergelijk de aanbiedingen en surf naar verschillende informatieve websites vóór je een definitieve keuze maakt.

In tegenstelling tot een studiebeurs, moet een lening terugbetaald worden, samen de verschuldigde intresten. Beslis dus niet te snel om een lening af te sluiten! De kans bestaat dat je het beroepsleven instapt met een berg schulden… Toch blijven hogere studies een mooie investering in je latere loopbaan.

Sommige kredietverstrekkers bieden specifieke studentenleningen aan. Het kan gaan om een lening op afbetaling of om een flexibele geldreserve.

In het geval van een lening op afbetaling stort de bank een som geld op je bankrekening. Het contract vermeldt de ontleende som, de looptijd van de lening, de frequentie van afbetaling (vaak maandelijks), het bedrag van de afbetalingen en de rentevoet. Een dergelijke formule kan helpen om de kosten aan het begin van het academiejaar te dekken: inschrijvingsgeld, aankoop van boeken en pedagogisch materiaal,…

In het geval van een flexibele geldreserve mag je in het rood gaan op je bankrekening , tot een bedrag dat vooraf werd vastgelegd. Op vaste vervaldata betaal je enkel de intresten. Op het einde van het krediet moet je weer op nul staan. Het contract vermeldt de grenzen van de geldreserve, de rentevoet, de frequentie van afbetaling en de einddatum waarop het krediet moet zijn terugbetaald. Enkel wie al 18 werd, kan in aanmerking komen voor beide formules . In de meeste gevallen zal het krediet echter aan je ouders worden toegekend.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met afsluiten studielening, geldreserve, kredietkaart, lening op afbetaling, lening voor studenten, leningen vergelijken, nadelen studielening, persoonlijke lening, studiebeurs, studielening, voordelen studielening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.