Wat kost geld lenen?

business-person-with-cash-10063679Geld lenen kost geld. Dit is een veel geziene slogan in de reclameblokken. Veel mensen weten dat geld lenen geld kost, en dat het niet eenvoudig is om geld te lenen. Er zijn echter ook veel mensen die niet weten dat geld lenen geld kost, waardoor er gevaar schuilt in het makkelijk afsluiten van leningen.

De kosten van het lenen van geld
Er zijn mensen die zich niet realiseren dat het lenen van geld kostbaar is. Wij hebben voor deze mensen een voorbeeld opgezocht, zodat ook zij kunnen zien dat het verstandig is goed na te denken over het lenen van geld. Met dit voorbeeld kunt u naderhand ook berekenen wat de lening kost die u voor ogen heeft.

In het voorbeeld dat wij u geven, hebben we gebruik gemaakt van een lening van €10.000. De rente die wij in ons voorbeeld gebruiken bedraagt 7% en de duur ervan is 5 jaar. In dit voorbeeld berekenen wij voor u de maandlasten die u kwijt bent aan deze lening. De eerste maand bent u een bedrag van €58 verschuldigd. Wanneer u in de eerste maand al gelijk een bedrag aflost, zal de rente steeds iets lager worden. Wanneer u bijvoorbeeld nog €8.000 van deze lening over heeft, hoeft u nog maar een bedrag van €46 per maand te betalen. Het komt er dus eigenlijk op neer dat hoe meer u maandelijks aflost, hoe kleiner de kosten worden. Wanneer u niets aflost zullen de kosten gelijk blijven.

Ook is het mogelijk te kiezen voor een lineaire aflossing. Dit betekent dat u elk jaar €2.000 af moet lossen om het bedrag van €10.000 te betalen. Bij een lineaire aflossing komt u uit op een bedrag van €167 per maand. Dit bedrag moet vervolgens nog bij de rente opgeteld worden om uit te komen op de maandlasten.

U komt in de eerste twaalf maanden uit op een bedrag van €225 (dit is een combinatie van de aflossing en de rente). In het tweede jaar betaalt u vervolgens €213. Dit verschil komt tot stand omdat u al een deel van de lening heeft afgelost. Over de totale looptijd van de lening betaalt u maar liefst €1.820 aan rente. Denk daarom eerst goed na over of u de lening daadwerkelijk nodig heeft.

De Europese richtlijnen
In veel landen worden de inwoners gewezen op de kosten van het lenen van geld. Zo ook in België. In 2010 heeft de ministerraad een wetsontwerp getekend waarin staat dat de reclamemakers voor kredietverstrekkers de slogan ‘Let op, geld lenen kost geld’ moeten verwerken in hun reclame. Ook staan er in dit wetsontwerp dat de reclames niet mogen worden gericht op mensen met geldproblemen, en dat de reclames niet mogen vermelden dat het lenen van geld makkelijk is. Daarnaast is het sindsdien niet meer mogelijk om leningen cash uit te betalen. Dit heeft de Belgische ministerraad ingevoerd om dubieuze en incorrecte praktijken tegen te gaan.

Wij willen u er door middel van dit artikel op wijzen dat geld lenen geld kost. U bent snel geneigd een lening af te sluiten, maar denk hier eerst goed over na, omdat er onbewust meer geld in gaat zitten dan u in eerste instantie had verwacht.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met Geld lenen kost geld, kosten geld lenen, kosten lening, lenen geld kosten, lening kosten, wat zijn de kosten van lenen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.