Waar kan je lenen voor notariskosten?

Een woning of appartement aankopen is vaak een dure aangelegenheid. Je moet er al je spaargeld voor gebruiken om de aankoop te kunnen verrichten en in sommige gevallen is dat niet voldoende. Want het gaat niet alleen over de aankoop van het pand, maar ook over de bijkomende kosten voor de notaris. En die kunnen ook hoog oplopen. Hoeveel dat precies is hangt af van de aankoopprijs van de woning. Als je geen geld heb om die notariskosten zelf te betalen, kan je dan ergens anders terecht?

notariskosten

Er zijn uiteraard nog mogelijkheden om aan geld te komen voor de notaris factuur te bekostigen. Een eerste optie is om geld te lenen van familie of vrienden. Vaak zijn het de ouders die hier dan inspringen en de kosten op zich nemen. Het gaat dan vaak over een bedrag meer dan 10000 euro en dat spaargeld hebben je ouders mogelijk wel op hun rekening staan. Het is dan natuurlijk maar de vraag of ze het willen doen. Dat moet je eens goed bespreken en de juiste afspraken maken natuurlijk. Je wil niet meemaken dat je in de financiële problemen komt nadien.

lening

Een andere optie, en iets veiliger is geld te lenen bij een bank. Ook al heb je dan een woonlening en nog een bijkomende lening nodig, beide bedragen moet je maandelijks kunnen neertellen. Je weet misschien dat je niet meer dan 1/3e van je inkomsten kan spenderen aan lopende leningen. Als je met deze leningen in de buurt komt dan is er op zich geen probleem. Je kan altijd navraag doen bij een bank naar de mogelijkheden. Neem dan alle informatie mee van je huidige inkomsten en uitgaven zodat de bank de nodige berekeningen kan doen.

Om geld te lenen voor de notariskosten zal je mogelijk een persoonlijke lening moeten nemen. Er is geen andere vorm van lening die je hiervoor kan nemen. Denk er dus eens goed over na of je het op deze manier wel wil. En anders is het op zoek gaan naar de lening met de beste voorwaarden, zodat je de kosten laag kan houden. Een persoonlijke lening voor de notaris kosten te betalen is dus een prima idee. 

De bank waar je leent zal uiteraard je financiële situatie willen bekijken. Wat zijn je huidige inkomsten en uitgaven. Voor de aankoop van een woning kan je uiteraard samen met je partner lenen. Dan kan je beide inkomsten samenleggen en heb je een grotere basis om mee te lenen. Dat zal je dossier zeker verbeteren als je een bank aanspreek. Je hoeft uiteraard niet meteen naar een kantoor te trekken. Je kan de eerste berekeningen ook via het internet uitvoeren.

Getagd met huis, lenen, notaris

 

Let op: geld lenen kost ook geld.