Hoeveel leningen mag je hebben?

Een lening aanvragen gaat heel makkelijk de dag van vandaag. Je hoeft er bijna niet meer voor uit je woning te komen. Heel makkelijk en snel dus. Banken hebben de laatste jaren heel wat ingezet om klanten zoveel mogelijk via het internet te laten doen. Online banking is al enige tijd erg in trek en die diensten breiden steeds maar uit. Nu is er al heel veel mogelijk om via de smartphone te doen. De apps zijn zeer gebruiksvriendelijk en betalingen gaan heel snel. Ook om een lening te zoeken kan je via het internet te werk gaan. De banken laten je toe om via hun site een lening simulatie uit te voeren. Weet jij al hoeveel leningen je op eenzelfde moment mag hebben?

lening

Ook dat kan je berekenen. Elke klant bij een bank mag tot 1/3 van zijn inkomsten spenderen aan vaste uitgaven. Die vaste uitgaven zijn voor een bank leningen en alimentatie. Als je geen van beide hebt dan neem je je volledige loon en daar neem je een derde van af. Dat bedrag kan je dus spenderen aan een of meerdere leningen. In de meeste gevallen en bij een lening met twee partners kan je een woonlening, autolening en mogelijk nog een derde lening op eenzelfde moment hebben lopen. Alles hangt af van het bedrag van je inkomsten en hoeveel je wil lenen uiteraard. Maar als je wat goed plant of goede verdieners bent dan is dat zeker mogelijk.

Het is ook maar de vraag of je al die leningen wil hebben en op eenzelfde moment wil afsluiten. Een lening is een verbintenis aangaan met een bank, je moet ze dus maandelijks afbetalen. Dat zorgt voor toch wat financiële druk en dat kan soms verkeerd aflopen. Als je ineens een onverwachte kost hebt die je niet meer kan betalen omdat er per maand te veel uitgaat naar de afbetaling van de leningen.

Denk er dus zeker goed over na alvorens een lening aan te gaan. Voor een woning of een auto kan je haast niet anders meer dan ervoor te lenen. Die bedragen zijn te hoog om in een keer te betalen. Maar voor kleinere aankopen denk je beter twee keer na. De kosten op een lening moet je ook betalen namelijk. En voor meerdere leningen tegelijk kan dat bedrag oplopen. Dan is het beter om wat te sparen en het van je eigen middelen te kopen. 

Het is dus mogelijk om meerdere leningen te hebben en zelfs bij verschillende banken. De afbetaling verloopt dan via domiciliëring bij de bank waar je zichtrekening staat. Dat gaat allemaal automatisch dus daar hoef je weinig aan te doen. 

Getagd met aantal leningen, persoonlijke lening, studielening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.