Nog nooit was een autolening zo goedkoop

autosalonVolgende week is het weer zover! Op 12 januari begint het Autosalon. Hét moment bij uitstek voor kredietverstrekkers om uit te pakken met historisch lage tarieven voor een autolening. Vorig jaar pakte Beobank als prijsbreker uit met een tarief van 0,89 procent. Benieuwd of dat laagterecord dit jaar gebroken wordt.

De tarieven voor een autolening zijn altijd afhankelijk van drie factoren:

  • Van het ontleende bedrag.
  • De looptijd van de lening.
  • En de vraag of je een nieuwe dan wel een oudere auto wil financieren. (De goedkoopste leningen zijn enkel voor wagens tot maximum 3 jaar oud.)

Start hier je aanvraag voor een lening!

De autolening anno 2018

Vandaag de dag vallen op zijn minst 2 bijzonderheden op als het gaat om autoleningen.

  • Een aantal kredietinstellingen past trouwens een speciaal tarief toe voor ecologische voertuigen. Bijvoorbeeld als je een hybride koopt, of een benzine- of een dieselwagen met een beperkte CO2-uitstoot. Voor benzinewagens mag de CO2-uitstoot niet hoger zijn dan 130 gram/km. Voor diesels ligt de bovengrens op 115 gram CO2 per km.
  • Het gemiddelde ontleende bedrag voor een wagen is de jongste jaren gestegen. Bij BNPP Fortis bijvoorbeeld leende de Belg vorig jaar gemiddeld 17.971 euro voor een nieuwe klassieke auto tegenover 15.233 euro in 2013.

Bij wie je autolening afsluiten?

Hoewel het Autosalon een mooi moment is om een autolening af te sluiten, betekent niet nog niet dat je je autokrediet ook daar ter plekke moet afsluiten. Zoals steeds is het raadzaam een autolening simulatie te doen op het internet.

Niks zo makkelijk en tijdbesparend immers als thuis op het internet te surfen en aanbiedingen zwart op wit te vergelijken. Zowat elke financiële website heeft zo een simulatietool. De simulatietool laat je toe de maandelijkse aflossing te berekenen voor het bedrag dat je wil lenen met het aantal maanden dat je wil afbetalen. In een mum van tijd heb je een bedrag op het scherm staan, dat is je vaste maandelijkse kost om je auto af te betalen. Dat bedrag is ook al inclusief kosten. Bekijk ook de algemene voorwaarden en het jaarlijks kostenpercentage.

Opgelet voor addertjes

  • Financieringen aan 0%. De autoleningen die garagehouders en autoconstructeurs bieden, hebben meestal een kortere looptijd in vergelijking met een klassieke autolening. De maximale looptijd waarop je een financiering aan 0% rente kan aangaan bedraagt 60 maanden. Opgelet!  In de praktijk blijkt dat de autodealers bij zulke leningen geen (extra) korting op de wagen meer geven of plots behoorlijk minder betalen voor de overname van de oude auto. Als men het totaalplaatje bekijkt kan op die manier een lening aan 0 procent zelfs duurder uitvallen dan een financiering aan 5 procent.
  • Extra kosten bij een autolening. Hoe langer de looptijd van een lening, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Dit is uiteindelijk een logische mechanisme. Maar wat met de extra kosten die met een autokrediet gepaard gaan? In de praktijk blijkt immers dat kredietstrekkers de voorwaarde van een omniumverzekering aan je lening koppelen aangezien de wagen als borg geldt voor de lening. Het is echter te gek om bijvoorbeeld 9 jaar lang de omniumverzekeringskost te betalen voor de aankoopprijs van de wagen. Met andere woorden moet je dus op zoek naar een auto-omniumverzekering waarvan de premie zich aanpast aan de leeftijd van de wagen vanaf het eerste jaar. Zo zal je verzekeringspremie stelselmatig dalen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met 0% financiering, autofinanciering, autokrediet, autolening simulatie, autosalon 2018, tarief ecologische voertuigen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.