Wat zijn de voor- en nadelen van een persoonlijke lening?

krediet

De leukste en gezelligste periode van het jaar is vaak ook één van de duurste. Dan moet er dus niks onverwachts gebeuren zoals een wasmachine die defect is of je auto die in panne valt. Gebeurt het toch of heb je een bepaald project voor ogen, dan kan je overwegen om een persoonlijke lening aan te gaan. De persoonlijke lening is niet voor niets het populairste krediet in België.


Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is dan ook een overzichtelijke vorm van geld lenen. Je krijgt het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Iedere maand betaal je hier hetzelfde bedrag voor en de looptijd van de lening staat vast. Hierdoor weet je waar je aan toe bent.

Dit in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet. Hier zijn de looptijd en de rente flexibel.

Voor-en nadelen

Een persoonlijke lening heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen.

  • Duidelijk. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel kapitaal.
  • Tussentijds of vervroegd aflossen kan mits het betalen van een boete. Dit is een vergoeding aan de aanbieder omdat die rente misloopt.
  • Afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen.
  • Bij het aanvragen van de lening spreek je ook de looptijd af.

Aanvragen persoonlijke lening

Geld lenen kost geld in de vorm van rente. Het is dus aangewezen om een vergelijkingsoefening te maken zodat je zo weinig mogelijk betaalt. Informatie opvragen en lening simulaties uitvoeren kan je volledig zelf online doen, je hoeft er niet meer voor naar de bank. Zo verkrijg je op korte tijd alle info die je nodig hebt.

Die simulaties zijn dus belangrijk en het JKP moet je zeker bekijken. Dat is nodig om een goedkope persoonlijke lening vast te krijgen en zo toch met een goed gevoel een lening te kunnen aangaan. Een persoonlijke lening loopt steeds voor enkele jaren, dus je zal het merken aan je budget dat er altijd toch een groot bedrag in mindering gaat van je bankrekening. Dus als je die persoonlijke lening aangaat, zorg dat je een stabiele werksituatie hebt om niet in de problemen te komen.

Een kredietgever zal informeren naar wie je bent en wat je financiële situatie is. Hoe meer inkomsten en hoe lager de vaste uitgaven zijn, hoe liever het een financiële instelling zal zien. Want dat wil zeggen dat het risico voor jou zeer laag is. Een gezonde bankrekening zal elke bank aanspreken als je komt vragen voor een persoonlijke lening. Want ze zien dat jij een goede klant zal zijn en dat je alles netjes kan terug betalen. In het andere geval, als je toch nog andere leningen hebt lopen, zal de kredietverstrekker berekenen hoeveel je nog kan lenen. Je krijgt in elk geval een voorstel via de website met een simulatie. Een antwoord krijg je pas als de aanvraag doorgestuurd is. Enkele dagen later kan het geld al in je bezit zijn, maar dat is pas na je het contract ondertekend hebt teruggestuurd.

Getagd met Doorlopend krediet, goedkope persoonlike lening, lening simulatie, persoonlijke lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.