Lening oversluiten: hoe werkt het?

lening oversluiten

Een lening oversluiten is eigenlijk niet lastig. Toch aarzelen veel mensen om dit te doen omdat ze niet precies weten of het iets voor ze is en wat de consequenties zijn. Daarom hebb

en wij onderzoek gedaan naar leningen oversluiten. Lees in dit artikel alles over een lening oversluiten en ontdek of ook jij geld kan besparen op je leningen.

Hoe sluit je een lening over?

Als je meerdere kleine leningen hebt, kan het voordeliger zijn om je lening over te sluiten. Dit gaat als volgt: je gaat naar een bank of kredietverstrekker en sluit één nieuwe lening af. Met deze nieuwe lening los je dan alle bestaande leningen af. Je hebt dan geen meerdere leningen meer, maar één grote. Dit bespaart je vaak geld, omdat je over meerdere kleine rekeningen relatief gezien meer rente moet betalen dan over één grote. 

Persoonlijke lening oversluiten 

Zonder dat je het beseft, betaal je waarschijnlijk teveel rente over je persoonlijke lening. De rentes zijn de laatste jaren flink gezakt. Helaas profiteer je hier niet van binnen je bestaande persoonlijke rekening. Een goedkope lening afsluiten waarmee je de persoonlijke lening oversluit kan dus erg voordelig zijn in dit geval. 

Kan je een lening oversluiten met een negatieve CKP registratie?

De CKP helpt banken en kredietverstrekkers inzicht te geven in hoeveel een klant leent en of er sprake is van een betalingsachterstand of wanbetaling. CKP registraties zijn niet alleen leningen bij de bank. Het registreert  bijvoorbeeld ook de kosten van je telefoon of auto wanneer je deze op afbetaling koopt. Zolang je deze rekeningen netjes afbetaald, is er niks aan de hand. Maar betaal je de lening niet af dan krijg je eerst een waarschuwing. Betaal je daarna nog niet, dan kun je op de “zwarte lijst” terecht. Probeer dit voorkomen want de gevolgen hiervan kunnen groot zijn Als je op de zwarte lijst staat kun je geen nieuw krediet aanvragen totdat je het verschuldigde bedrag hebt terugbetaald. 

De opties voor lening oversluiten vergelijken

Wanneer je plannen hebt om een lening over te sluiten is het slim om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Je hebt twee soorten aanbieders: de “huisbankier” en de “Execution only bank”. Onder huisbankier vallen de grotere banken zoals KBC Brussels

en ING. Veel mensen kiezen voor deze optie, omdat ze dit makkelijk vinden om te regelen. Ze beseffen vaak niet dat grotere banken vaak hogere rentes hebben. De Execution only bank is een online bank en heeft dus geen kantoorpand waar je langs kan gaan om advies te vragen. Dit is dan ook een van de redenen waarom ze hun leningen voor lagere rentes kunnen aanbieden. Een voorbeeld van een execution only bank is Becam. Deze site biedt een gratis besparingscheck, hiermee kun je kijken hoeveel geld je kunt besparen als je de lening oversluit. 

Getagd met Becam, CKP, CKP registratie, geld lenen, goedkope lening, goedkope lening afsluiten, gratis lening simulatie, lenen als koppel, lenen kost ook geld, lening afsluiten, simulatie, voorwaarden lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.