Hoeveel kan je lenen met je loon?

Geld lenenBen jij van plan geld te lenen?

Een lening aangaan bij een bank is tegenwoordig vrij makkelijk. De handelingen kunnen via het internet uitgevoerd worden, vroeger moest je hiervoor nog speciaal naar het bankkantoor gaan. Daarmee verloof je heel wat tijd en je ging maar op één adres. Nu kan je makkelijk vergelijken via de websites van de banken. Handig is dat je daar via een simulatie tool kan berekenen hoeveel je kan lenen.

Weet je graag hoeveel je kan lenen met je loon, neem dan zeker dit artikel eens door.


Vast inkomen

Zonder een loon geld lenen bij een bank, kan niet. De bank wil steeds een garantie dat je de volledige lening kan terugbetalen. Dat kan je dus enkel met een vast inkomen. Zoek er dus enkele loonfiches bij van de laatste maanden. Daar staat de nodige informatie op zoals de gegevens van jou, het netto inkomen en de gegevens van je werkgever. Ook als je met twee leent moet je partner een vast inkomen hebben en loonfiches kunnen voorleggen.

Kies je bank

Nu je met zekerheid kan zeggen dat je een loon hebt en enkele loonfiches klaar liggen, moet je op zoek gaan naar een bank. Je kan lenen bij je vaste huisbank, maar waarom op één paard wedden? Banken verschillen tegenwoordig op vlak van kosten. Het aanbod is overal wat hetzelfde dus op dat vlak heb je een heel grote keuze. Dankzij het internet heb je heel wat banken snel vergeleken. Om een lening simulatie uit te voeren heb je het bedrag nodig dat je wil lenen en de termijn om de lening af te betalen. Voer die in en je krijgt onmiddellijk resultaat.

Kostensimulatie

Het is nog te vroeg om de lening dan al aan te vragen. Kijk ook naar andere banken om de kosten te vergelijken. Bij elke simulatie zie je ook de afkorting JKP of jaarlijkse kosten percentage staan. Dat percentage geeft weer hoeveel kosten je bovenop het terug te betalen kapitaal moet betalen. Hoe lager die kosten zijn hoe beter voor jou uiteraard. En je hoeft ook niet direct al je bankzaken te verhuizen. Je kan je vaste rekening behouden waar die is en een lening nemen bij een andere bank. Ook dat is tegenwoordig mogelijk. De afbetaling verloopt dan automatisch via domiciliëring.

Banken laten klanten toe om tot 1/3e van hun inkomsten te spenderen aan leningen. Leen je samen met je partner dan moet je beide netto inkomens optellen en daar een derde van nemen. Dat bedrag kan je min of meer dus uitgeven aan al je leningen samen. Dat kan gaan over een woonlening, autolening en zelfs een persoonlijke lening. Als er al een lening lopende is dan zal de bank hier uiteraard rekening mee houden. 

Getagd met geld lenen, hoeveel loon om te lenen, inkomen lening, lenen alleen, lenen als koppel, loon, salaris, salaris lening, vast inkomen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.