Je woning is veel geld waard, maar…

renovatieleningOp de Europese woningmarkt zijn er maar weinig landen die aan de waarde van Belgische woningen kunnen tippen. In 2017 steeg de waarde weliswaar minder dan in de rest van Europa. Daarenboven is er nog heel wat werk aan de doorsnee Belgische woning. Hoezo, werk? Dat zit zo: vanaf 2019 wordt de energiezuinigheid van woningen uitgedrukt in een cijfer en een lettercode, van A t.e.m. F. De ambitie bestaat erin om tegen 2050 allemaal in een A-woning te leven. Daar zijn we echter nog een heel eind van verwijderd.

Woning, waarde en kosten

Vlaamse huizen mogen dan veel waard zijn, zeker in vergelijking met de Europese huizenmarkt, energiezuinig zijn ze allerminst. Dat voel je als eigenaar, maar ook als huurder, natuurlijk sterk aan je maandelijkse uitgaven. Het geld verdampt als het ware via je matig geïsoleerde kelder of ramen.

Niet enkel om de klimaatdoelstellingen te behalen, maar ook om consumenten te laten besparen, wordt daarom vanaf 2019 het gekende energieprestatiecertificaat (epc) omgevormd tot een EPC+-label. Daarbij krijg je een rapport met een schat aan concrete informatie. Dat moet dan weer leiden tot doordachte renovaties en gepaste oplossingen. Een voorbeeld om het allemaal wat tastbaarder te maken. Een woning die vandaag een epc van 500 kWh/m² of hoger scoort, krijgt vanaf volgend jaar een niet te benijden F-label opgespeld. Een A-label verdient een woning met een epc die onder de grens van 100 kWh/m² blijft. Ook een A+-label is mogelijk, bij een negatieve epc-keuring. Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van een BEN-woning, passiefwoning of nulenergiewoning. Of niet? Dan wordt het de hoogste tijd! Hoe maak je jouw stek energiezuinig en waarop kan je besparen?

Simuleer en renoveer

Met een BEN-woning, waardoor je dus energieneutraal woont, sla je een dubbelslag. Je thuis is milieuvriendelijk waardoor je sowieso bespaart, maar je geniet ook nog eens van 50 procent op de onroerende voorheffing voor een periode van 5 jaar. Bovendien krijg je bij sommige banken ook nog eens een bijzondere korting op je lening.

Het spreekt voor zich dat de ‘eenvoudigste’ manier om een energiezuinige woning te bezitten er zelf eentje bouwen is. Door de beruchte betonstop zal nieuwbouw in de toekomst echter niet meer zo evident zijn. Renoveren en isoleren, dààr ligt de sleutel tot succes. De Vlaamse regering vond hiervoor zelfs een toepasselijke term uit: ‘benoveren’. Daarmee wil het de Vlaming motiveren om appartementen en huizen grondig te renoveren waardoor de energieprestaties vergelijkbare cijfers halen met die van nieuwbouw. Dankzij beloningen als kleine en grote premies, belastingverminderingen en lagere btw-tarieven voor ingrepen als het plaatsen van isolatie, zonnepanelen, hoogrendementsglas, en zo meer krijg je alvast een stevige duw in de rug.

Denk vooruit en vergelijk

Ondanks die maatregelen, blijkt dat de Vlaming over het algemeen toch nog aarzelt om grondig in te grijpen. Dat komt natuurlijk omdat doortastend isoleren een aardige duit kost. Voor dergelijke investeringen moeten we soms diep in de buidel tasten. Nochtans heb je tegenwoordig een brede keuze uit een waaier aan renovatieleningen. Afhankelijk van jouw geraamde kosten, kies je er zo de voordeligste uit. Simuleren is zo een fluitje van een cent geworden.

vergelijk renovatieleningen

 

Getagd met direct geld lenen, geld lenen goedkoop, Goedkoop geld lenen, Goedkoopste lening, Lening simulator, leningen vergelijken, renovatielening, simulatie lening, vergelijken rente lening, Woonkrediet

 

Let op: geld lenen kost ook geld.