Geld lenen om je huwelijksfeest te betalen? Dit moet je weten!

lenen huwelijkJe hebt “ja” gezegd, dus het is eindelijk zover: jullie gaan trouwen? Proficiat!

Natuurlijk wil je daar, net als iedereen die ervoor kiest om elkaar het jawoord te geven, een hele mooie dag van maken.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze dag echt zo onvergetelijk wordt als jij hem je had voorgesteld?


Trouwen en geld

Als je graag wil trouwen, maar zelf niet de middelen hebt om je bruiloft te financieren, is het een optie om geld te lenen. Daar zitten voordelen aan, al moet je je natuurlijk ook altijd bewust zijn van het feit dat geld lenen, geld kost. Verder zit je ook vaak voor langere tijd vast aan de lening. Maar aangezien het organiseren van een bruiloft doorgaans aardig wat kost, is het geen gek idee om hiervoor wat extra geld te lenen. Je kunt dan misschien net die ene locatie betalen die je zo bijzonder vindt, nog een aantal extra gasten uitnodigen, de kleding dragen die je zo graag zou willen en ook nog geld overhouden voor een mooie huwelijksreis. 

De prijs van het huwelijk

We weten allemaal wel dat het niet goedkoop is, trouwen, maar over welk bedrag hebben we het dan eigenlijk? Gemiddeld kost een bruiloft ongeveer €16.000. De belangrijkste drie kostenposten zijn de trouwlocatie (inclusief catering en decoratie), de trouwjurk en de trouwringen. Gemiddeld kosten deze drie tezamen zo’n € 9.000. Vervolgens gaat er zo’n € 3.500 naar de huwelijksreis, € 1.000 naar het trouwpak en kost de fotograaf ongeveer € 1.250. Dan zijn er nog de uitnodigingen, bedankjes, schoenen en de trouwauto… Even voor de duidelijkheid: deze uitgaven zijn niet eens extravagant, het gaat hier om een ‘doorsnee’ bruiloft!

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Een trouwlening zal dus voor veel mensen nodig zijn. Er zijn doorgaans twee soorten leningen waar je uit kunt kiezen als je geld leent voor je bruiloft: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Via een persoonlijke lening leen je eenmalig een bepaald geldbedrag en staat de looptijd vast. Maandelijks betaal je een vast bedrag terug aan de geldverstrekker, bestaande uit de maandelijkse aflossing en een vaste rentevoet. 

Bij een doorlopend krediet spreek je een vaste kredietlimiet af met de geldverstrekker. Van dit bedrag kun je dan een bedrag opnemen wanneer je geld nodig hebt. Je kunt geld opnemen wanneer het jou uitkomt en betaalt alleen rente over het door jou opgenomen bedrag. Deze rente is wel variabel, wat betekent dat je meeprofiteert bij een dalende rente, maar ook mee zult moeten betalen wanneer de rente stijgt. 

Belangrijk om te weten!

Bedenk goed welk bedrag je wilt lenen en hoelang je af wil gaan lossen. Elke geldverstrekker heeft namelijk andere maximale en minimale leenbedragen en looptijden. Ook de rentevoet verschilt heel erg per geldverstrekker: het loont echt om goedverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. Wanneer je een lening afsluit voor je bruiloft, is het ook verstandig om een bruiloftsverzekering af te sluiten. Je moet er niet aan denken, maar toch: als de bruiloft niet door kan gaan, bijvoorbeeld door overlijden van een dierbare, zijn de annuleringskosten verzekerd. Je kunt dit geld dan ook gebruiken om je lening af te lossen. 

Getagd met huwelijk, huwen, lenen huwelijk, lening wedding, trouwen lening, trouwfeest, trouwfeest lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.