Hoe haal je het meeste uit je geld als het niet op de bank staat?

onderhandse leningDe spaarrentes blijven maar dalen…

Je ontvangt zó weinig rendement over je spaargeld dat het loont om eens naar alternatieven te kijken waar er geen bank aan te pas komt. 

Laten we beginnen bij het begin, wat is de betekenis van rendement?

Rendement heeft verschillende betekenissen. Zo kunnen we het definiëren als opbrengst, productiviteit of winst. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van het land van een boer of de productiviteit van machines. Dit zijn meer algemene betekenissen van het woord.

Wanneer het gaat om beleggen gebruiken we de economische definitie. In dat geval is rendement de behaalde winst op een belegging. Dat is meestal uitgedrukt in een percentage en wordt berekend over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar. We weten dus al dat we met ons spaargeld op de bank geen rendement halen maar zelfs verlies maken. In dit artikel geven we enkele alternatieven om rendement te halen zonder dat er een bank aan te pas komt.

Decentralized Finance en Crypto lending

Crypto lending is het gehele proces rondom het lenen of uitlenen van cryptocurrency. Je kunt hierbij dus aan zowel de ontvangende kant zitten (dus je leent zelf cryptocurrency van iemand die ze ‘uitleent’) of je zit aan de versturende kant (dus je bent degene die cryptocurrency’s uitleent aan iemand die deze nodig heeft). Crypto lending draait allemaal om rente als verdienmodel en wordt gekenmerkt als een Decentralized Finance (ook wel afgekort tot DeFi) model, waarbij een platform niet wordt gedomineerd door een centrale of lokale bank, zoals met andere of gewone geldkredieten wel het geval is.

  • Over de crypto die je leent betaal je een bepaalde rente.
  • Over de crypto die je uitleent ontvang je een bepaalde rente.

De reden om crypto uit te lenen via crypto lending zit het primair in het verdienmodel van de rente. Elke dag dat je je crypto aan een lener hebt uitgeleend, heb je recht op rente over deze uitgeleende crypto. Na de vooraf vastgestelde periode krijg je je crypto vermeerderd met rente weer terug. Een leuke vorm van gratis geld, al zeggen we het zelf. Zowel Decentralized Finance (DeFi) als Crypto lending zijn beide qua populariteit in opkomst. Met crypto lending is het als versturende of uitlenende partij bovendien een uitstekende manier om passieve inkomsten te genereren. Nee, passieve inkomsten is geen apathische euromunt die je verdrietig aan ligt te kijken.

Een onderhandse lening

Wat is een onderhandse lening? Een onderhandse lening uitgelegd, is dat het hetzelfde werkt als geld lenen met een persoonlijke lening. Je leent een vast bedrag. Dit bedrag betaal je in vaste termijnen terug. De rente is marktconform en staat ook vast. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent met een onderhandse lening. Het enige verschil met een ‘normale’ lening is dat je geen gebruik maakt van een bank. Je leent bij een onderhandse lening namelijk geld van vrienden, familie of bekenden.

Een onderhandse lening is een goed alternatief voor mensen die niet bij een bank willen aankloppen voor een lening. Bij een onderhandse lening vindt namelijk geen BKR-check plaats. Samen met de andere partij bepaal jij het leenbedrag, de looptijd, de rente en de voorwaarden van de onderhandse lening. Gemaakte afspraken over de onderhandse lening moet je vooraf goed vastleggen in een onderhandse lening modelcontract, of een leenovereenkomst.

Neem ook gerust eens een kijkje op ForexFreak.nl.

 

Getagd met crypto, finance, geld, geld lenen, onderhands lenen, onderhandse lening, opbrengst, persoonlijke lening, winst

 

Let op: geld lenen kost ook geld.