Geld lenen met onderpand? Hoe zit dat?

business-person-with-cash-10063679Lenen kan op allerlei manieren. Zo kunt u natuurlijk gewoon een bepaald bedrag lenen en dit bedrag op den duur terug betalen. Hier zit echter vaak een hoge rente op, waardoor u uiteindelijk kans hebt om een flink bedrag terug te betalen bovenop de lening zelf.

Leningen worden meestal ook berekend op basis van het inkomen en diverse omstandigheden. Vaak kunt u in dit geval minder lenen dan u werkelijk nodig heeft. U kunt er dan voor kiezen om te lenen op onderpand. In principe kan alles wat waarde heeft als onderpand gebruikt worden.

Waarom zou u lenen met onderpand en hoe is dit te realiseren?

Wat is lenen met onderpand?
Lenen met onderpand is een leenvorm, waarbij de bank u een bepaald bedrag leent en uw eigen (financiële) bezittingen het onderpand van de lening vormen.

Wanneer u niet in staat bent de lening tijdig terug te betalen, wordt de kredietverstrekker eigenaar van het onderpand (uw bezittingen), waardoor de lening afgelost kan worden. Onder onderpand vallen alle roerende en onroerende goederen die als zekerheid worden gegeven bij het verstrekken van een lening. Deze vorm van lenen geeft de bank dus eigenlijk extra zekerheid. De bank heeft de mogelijkheid om het onderpand te verkopen en de lening zo af te lossen mits u de lening niet kunt terug betalen.

Door deze extra zekerheid is het voor de consument erg aantrekkelijk om op deze manier te lenen. De rente is vrij laag. De meest bekende vorm is de hypothecaire lening. Hierbij leent u een bepaald bedrag voor de aankoop van onroerend goed, waarbij het pand als onderpand geldt. Wanneer u de rente en aflossing niet betaalt, kan de bank uw huis verkopen om het geleende bedrag terug te krijgen. Er zijn nog twee manieren om geld te lenen met onderpand. Hiervoor worden financiële bezittingen aangeboord.

Financiële bezittingen als onderpand
U kunt er ook voor kiezen om een lening af te sluiten met effecten als onderpand. Aandelen en obligaties kunnen vaak als onderpand gebruikt worden bij het afsluiten van een lening. Het komt vaak voor dat effecten als onderpand gebruikt worden om nieuwe effecten te kunnen kopen. Een nadeel hiervan is dat wanneer het onderpand minder waard wordt, u het onderpand zal moeten aanvullen. De bank wil immers wel voldoende onderpand in bezit hebben.

Een hele andere manier van lenen met onderpand is het belenen van een polis van de levensverzekering. U kunt hiervoor kiezen wanneer dit duidelijk in de voorwaarden van de levensverzekering staat beschreven. De lening is dan aan te vragen bij de verzekering waar u uw levensverzekering heeft afgesloten. In veel gevallen kunt u vaak zo’n 90 à 100% van de afkoopwaarde lenen tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

Het is dus erg voordelig een lening af te sluiten met onderpand. Niet alleen zijn de rentes een stuk lager dan gebruikelijk, maar vaak kunt u ook een hoger bedrag lenen bij de kredietverstrekker. Deze heeft immers altijd de garantie op een bepaalde terugbetaling. Ook is het zo dat leningen op onderpand makkelijker verstrekt worden wanneer uw voorgeschiedenis niet helemaal vlekkeloos is. Mocht u in het verleden bepaalde termijnen niet hebben gehaald, kunt u alsnog lenen met onderpand.

Getagd met Geld lenen met onderpand, Hoe lenen met onderpand, Lenen met onderpand, Lening afsluiten met onderpand, lening met onderpand, Met onderpand lenen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.