Ben jij Belg in Nederland en wil je lenen?
Je zou denken dat je tegenwoordig als Belg makkelijk geld zou kunnen lenen in Nederland. Helaas is geld lenen als Belg in Nederland nog altijd bijna onmogelijk. Toch is er wel een manier.
We leggen je uit hoe het precies zit en geven een paar tips waar je op moet letten.
Als Belg geld lenen in Nederland
Als Belg lenen in Nederland lukt meestal alleen als je ook in Nederland woont. Maar hoeveel je dan verantwoord leent in Nederland ligt weer helemaal aan je persoonlijke situatie. Kredietverstrekkers in Nederland kijken bij het bepalen van je maximale lening namelijk naar de volgende punten:
- Je woonsituatie
- Je gezinssamenstelling
- Je inkomen
- Het soort dienstverband
- Openstaande leningen
Als Belg geld lenen in Nederland, waarop letten?
Kom je als Belg in aanmerking voor een lening in Nederland? Dan zijn er een paar zaken waar je even goed op moet letten:
- Leenvorm – De meest voorkomende leningen in Nederland zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij de persoonlijke lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Hierdoor weet je precies hoeveel geld de lening je uiteindelijk kost. Je weet dus waar je aan toe bent.
Het doorlopend krediet daarentegen is een flexibele lening. Je spreek een kredietlimiet af en binnen dit limiet mag je onbeperkt opnemen en aflossen. De rente is variabel en betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Omdat je steeds opnieuw mag opnemen kan het zijn dat je uiteindelijk veel meer leent dan de bedoeling was. Kijk hier dus mee uit!
- Leenrente – Als je weet welke leenvorm het beste past bij je leendoel, is het tijd om te vergelijken op rente. Het renteverschil tussen de duurste en goedkoopste lening verschilt soms wel 5 procent. Kies dus altijd voor de laagste rente lening en bespaar zo tot wel honderden euro’s per jaar op de kosten van je lening.
- Looptijd – Let ook altijd goed op de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dat klinkt interessant. Maar hoe langer de looptijd, hoe langer je rente betaalt en hoe duurder de lening wordt. Kies daarom altijd voor een zo kort mogelijke looptijd die past bij maandlasten die je kunt dragen.
- Voorwaarden – Als laatste is het belangrijk om altijd de voorwaarden door te nemen. Naast de rente verschillen ook deze namelijk per kredietverstrekker. Vooral de voorwaarden met betrekking tot boetevrij aflossen en kwijtschelding bij overlijden maken een lening aantrekkelijk of juist niet.
Geld lenen in Nederland en BKR
In Nederland hebben we ook nog het BKR. Dit is een onafhankelijke stichting die alle kredietgegevens in Nederland beheert. Vraag je als Belg een lening aan in Nederland, dan controleert de kredietverstrekker altijd eerst je gegevens in het BKR register. Blijkt uit die gegevens dat je al meerdere leningen hebt of dat er ooit betalingsproblemen zijn geweest, dan kan een kredietverstrekker besluiten je aanvraag te weigeren. Ook dan kun je als Belg dus geen geld lenen in Nederland.
Let op! Er zijn in Nederland ook verschillende aanbieders van zogenaamde flitskredieten. Je leent dan snel en zonder BKR check een kleiner bedrag. Dit lijkt interessant, maar vaak betaal je wel hoge rente- en servicekosten. Pas hier dus mee op!