Studeren is een dure periode in iedereens leven. Je krijgt te maken met heel wat kosten, heel het jaar door. Dat gaat van het aankopen van materiaal, studieboeken tot het huren van een kot. Als student heb je vaak niet de nodige financiën om dit allemaal te bekostigen. De ouders kunnen wel bijspringen, maar ook dat is geen onuitputtelijke bron. Dan is een studiefinanciering wel mogelijk. Hoe zoek je hiervoor een bank en waar moet je op letten?
Banken zijn er genoeg in ons land, dus daar zal je niet al te lang naar moeten zoeken. Een lening voor een studie te financieren kan ook. Start de zoektocht eventueel bij je vaste huisbank. Daar ken je de gewoontes al een beetje. Zoek naar de juiste soort lening en klik dan door naar de lening simulatie pagina. Daar voer je een bedrag in dat je wenst te lenen en je kan ook de duurtijd van de lening kiezen.
De duurtijd kan je zelfs kiezen door een schuifbalk het aantal maanden te laten bepalen. Een langere duurtijd heeft als gevolg dat je maandelijks een lager bedrag moet afbetalen. Het wil helaas wel zeggen dat je meer kosten zal moeten afbetalen. De andere optie is een lager aantal maanden, dan betaal je maandelijks meer af maar moet je ook minder kosten afbetalen. Beide opties hebben dus duidelijk hun voor en nadelen. Aan jou de keuze.
Een bank geeft uiteraard niet zomaar een lening, vooraleer je die krijgt willen ze weten hoe je er financieel voor staat. Je moet bij een lening aanvraag eerst je financiële gegevens overhandigen. Aan de hand van jouw inkomsten en uitgaven bekijken ze dan wat de mogelijkheden zijn. Als je nog geen andere vaste kosten hebt als lopende leningen dan zijn er geen problemen te verwachten. Maar je hebt sowieso wel een vaste job nodig. Dus als je ouders instaan voor de lening, dan hebben ze een vast inkomen nodig om een studiefinanciering aan te vragen.
Als je een lening simulatie uitvoert dan zie je ook de kosten staan. Het JKP of jaarlijks kosten percentage is al een duidelijk graadmeter om te weten hoe hoog of hoe laag de kosten zullen zijn. Als je huisbank geen interessant percentage heeft, kijk dan verder en voer simulaties uit bij andere banken. Tot je de lening hebt gevonden met de beste voorwaarden. Want dan betaal jij het minst af per maand.
Is de aanvraag ingediend en heeft de bank geen problemen gezien met je financiële gegevens, dan kan je de lening vrij snel op je rekening verwachten. Vanaf dan gaat ook de afbetaling lopen. Dat gaat automatisch via domiciliëring voor de volledige duurtijd van de lening. Elke maand gaat het bedrag dat je gezien hebt bij de simulatie van je rekening. Een lening krijgen gaat dus op vrij korte termijn en in sommige gevallen hoef je er zelfs niet voor uit je woning te komen. Alles kan online opgezocht en afgehandeld worden.