Zo vind je de beste lening

vind de beste lening

Zo vergelijk je leningen het best

Wanneer je op zoek bent naar extra krediet, is één van de eerste dingen die je je afvraagt waarschijnlijk; hoe vind ik de lening die het beste bij mij past? Tussen al die verschillende aanbieders en soorten leningen de juiste keuze maken, lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo eenvoudig. Maar, lastig hoeft het niet te zijn.

Met de volgende tips kom je precies te weten hoe je leningen vergelijkt. En, op welke gerelateerde zaken, zoals rentevoeten, je moet letten.

Verschillende doelen

De eerste stap is nagaan waar je het geld precies voor nodig hebt. Het is namelijk een verschil of je financiering zoekt voor een nieuwe auto, de verbouwing van je woning, de aankoop van een nieuw appartement of voor een zomervakantie.

Voor veel zaken kan je een persoonlijke lening, of een lening voor alle doeleinden, aangaan. Hiermee kan je financieren wat je wil; je bent niet verplicht om aan de bank te laten weten wat je met dit bedrag gaat doen, zoals met een een lening van Cofidis, een lening van BNP Paribas Fortis of een ING lening bijvoorbeeld. Wat wel belangrijk is om hierbij te vermelden, is dat kredietverstrekkers deze lening als risicovoller zien. Dit betekent dat de rente dus naar verhouding hoger is dan bij andere leningen.

Een ander type krediet dat je aan kunt vragen, is een lening voor een bepaald doel. Hieronder vallen auto-, motor- en caravanleningen, maar ook een renovatielening of een hypotheek. Om een dergelijke lening aan te gaan, moet je bij de bank aan kunnen tonen dat je het geld ook echt daaraan besteedt.

Rentevoet

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt waar je het geld voor nodig hebt en welk type lening dus het beste bij je past, dan is een goede tweede stap om aanbieders te vergelijken. Hierbij is het verstandig om ook naar de rentevoet te kijken.

De rentevoet is het percentage dat je aan rente per jaar moet betalen, bovenop de aflossing van de lening. Wanneer je deze percentages vergelijkt, zie je dus het werkelijke bedrag dat je per maand terug moet betalen aan de bank.

Als voorbeeld: voor een persoonlijke lening voor alle doeleinden kan de rentevoet rond de 7% per jaar bedragen, afhankelijk van de aanbieder. Dit percentage wordt onder meer bepaald door de looptijd van de lening en, zoals eerder uitgelegd, het doel van het krediet. Banken zien dit als een risicovollere lening, dus rekenen een hoger bedrag aan rente.

Ter vergelijking, voor autoleningen, waarmee je een nieuwe auto (of een tweedehands tot twee of drie jaar oud, dat verschilt per bank), kunt kopen, rekenen aanbieders een rente van rond de één procent per jaar. Bij een autolening geldt je nieuwe wagen als onderpand; de bank is dus op die manier verzekerd van zijn geld waardoor hij de lening als minder risicovol ziet.

Terugbetalen

Een lage rentevoet of niet, het is hoe dan ook van belang om na te gaan of je het geld terug kunt betalen, voordat je een lening aangaat. Dit kan je nagaan door jezelf een aantal vragen te stellen, zoals; krijg ik met andere grote uitgaven te maken in de toekomst en hoe ziet mijn werksituatie eruit over een aantal jaar?

De terugbetaling van een lening loopt enkele jaren door, dus het is goed om vast een inschatting te maken hoe je er de komende jaren financieel voor staat. Zo weet je dus ook of het binnen je budget past om op dit moment een lening aan te gaan.

Getagd met bnp, cofidis, geld lenen, ing, lening, lening vergelijken

 

Let op: geld lenen kost ook geld.