Ben jij net als de gemiddelde Belg verlekkerd op een nieuwe en verzorgde wagen? Dan kan je best even nagaan hoe je die prachtige bolide het best financiert.
Spreek je je spaargeld aan? Ga je een autolening aangaan? Of opteer je deze keer voor een private lease?
En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n private lease?
Nieuwe auto kopen met een lening
Autoleningen zijn momenteel zó goedkoop (0,65% JKP bij Beobank!) dat het absoluut de moeite loont om een lening aan te gaan voor het kopen van een nieuwe auto.
Private Lease vergelijken
Een private lease is een langetermijnhuur van een wagen waarbij eveneens alle mogelijke bijkomende kosten aan de auto worden gedekt. De meeste prive autolease formules zijn afgestemd op een looptijd van 2 of 4 jaar. De voorwaarden van de private autoleaseovereenkomst verschillen van leasingmaatschappij tot leasingmaatschappij.
Let ook op de eventuele meerkost voor bepaalde opties. Je maakt dus best een vergelijkingsoefening om de goedkoopste private lease vinden. Bedenk eerst wat je precies wil en aankan. Vervolgens kan je aan de slag. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk via het internet. Met slechts enkele muisklikken bekijk je het complete aanbod op de markt en weet je precies waar je aan toe bent. Als je voor een private lease kiest, bespaar je op het einde van de rit op die manier behoorlijk wat geld.
Voordelen
Dankzij het feit dat je om de 2 à 3 jaar van auto verandert, rijd je om te beginnen zuinig en milieubewust. Voor de meeste mensen is dit jammer genoeg echter slechts een leuke bijkomstigheid. Louter financieel bekeken vallen er nog twee voordelen op.
Ten eerste hoef je bij deze formule bij de aanvang van het contract geen voorschot te betalen. En, na het contract betaal je ook geen restwaarde. De logische reden hiervoor is dat tijdens de gehele looptijd van de overeenkomst de autofabrikant of leasingsmaatschappij eigenaar blijft van de wagen.
Verder beschik je met een privé leasing over een maandelijks voorspelbaar bedrag. Via een formule van auto leasen priveé weet je immers van te voren hoeveel je maandelijks voor de auto moet betalen. Elke mogelijke kost, behalve de kost van de brandstof, wordt inbegrepen in de leasingprijs.
Nadelen
Zoals bij zowat alles in het leven is er echter ook een keerzijde van de medaille. Waar je bij een autolening na aflossing van alle periodieke betalingen de auto zou kunnen verkopen op de tweedehandsmarkt, heb je na afloop van de privé autolease geen tastbaar bezit.
Bovendien is een private lease een overeenkomst op lange termijn. Tenzij je een hoge verbrekingsvergoeding betaalt van soms wel tot 50% van de resterende maandbedragen, is het niet mogelijk de lease te beëindigen.
Een derde nadeel is dat je als gebruiker van een private autolease bij aanvang van het contract moet aangeven hoeveel kilometer je jaarlijks denkt rond te rijden. Je moet dus een raming maken. De geschatte kilometers gelden als indicatie om de maandelijkse leaseprijs te berekenen. Naarmate je meer kilometers op jaarbasis rondrijdt, zal de restwaarde van de private autolease afnemen en bijgevolg de maandelijkse leaseprijs toenemen!
Een laatste nadeel is dat zowat geen enkele leasemaatschappij of autofabrikant een leaseauto ter beschikking wil stellen zonder omniumverzekering. Uiteraard zal dit de kostprijs van de lease behoorlijk beïnvloeden.
Besluit
Doe de nodige privé autolease simulaties alvorens de leasingovereenkomst te ondertekenen. Probeer voldoende financiële reserves te behouden om de maandelijkse leasingprijs af te lossen indien je bijvoorbeeld gedwongen van job zou moeten veranderen. Tip: bepaalde leasingmaatschappijen bieden een aanvullende verzekering aan waarbij je je kan indekken voor onaangename omstandigheden die een invloed hebben op je financiële mogelijkheden, zoals gedwongen ontslag, echtscheiding of overlijden van de partner.