Mogelijkheden om je auto te financieren

Vandaag de dag gaan de meeste mensen een of andere lening aan als ze een nieuwe auto aanschaffen. Belgen maken er al lang geen probleem meer van om een auto op afbetaling te kopen.  Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden om dit te doen. De klassieke lening op afbetaling, financieringen aan 0 procent, ballooncontracten… Ja, ook de auto-industrie vindt zichzelf regelmatig opnieuw uit om ervoor te zorgen dat de omzetten niet teruglopen. Wat is het interessantste type autolening? Wat is de goedkoopste autolening? En waar moet je op letten?

Lenen aan 0 procent

Geef toe: een rente van 0 procent klinkt aanlokkelijk. Consumentenorganisaties wijzen er echter op dat wie zich tot dit soort lening laat verleiden goed moet opletten. In de praktijk blijkt immers dat de autodealers bij zulke leningen geen (extra) korting op de wagen meer geven of plots behoorlijk minder betalen voor de overname van de oude auto. Als men het totaalplaatje bekijkt kan op die manier een lening aan 0 procent zelfs duurder uitvallen dan een financiering aan 5 procent. Bovendien blijkt dat deze leningen die garages en autoconstructeurs aanbieden meestal een kortere looptijd hebben vergeleken met een zogenaamd klassieke autolening. Reken dus goed uit wat het meest voordelig is in jouw geval.

Ballooncontracten

Bij een ballooncontract ligt de maandelijkse afbetaling een stuk lager dan bij een klassieke lening maar moet de consument op het einde nog een grote som ophoesten of een nieuwe wagen van hetzelfde automerk kopen met een gelijkaardige financiering. Niet echt iets waar iedereen op zit te wachten dus. Soms kan de consument ervoor kiezen om de auto opnieuw in te leveren maar de dealer kan dit weigeren als de auto niet goed onderhouden is of, erger nog, beschadigd is. Algemeen genomen blijken ballooncontracten in de praktijk duurder uit te vallen dan een klassiek autokrediet.

De klassieke autolening

De klassieke autolening is onder meer dankzij haar interessante interestvoet de populairste financieringsvorm voor het aanschaffen van een nieuwe auto. De afbetalingsperiode kan oplopen tot maximaal 120 maanden en maandelijks zal je een deel van het kapitaal, inclusief intrestkosten, moeten afbetalen. Omdat de auto als waarborg geldt in geval van wanbetaling, zijn de intrestvoeten relatief laag. Bij de meeste autoleningen aangeboden door kredietinstellingen kan je meer dan 100% van de aankoopprijs lenen om bijvoorbeeld de verzekering- en inschrijvingskosten of de verkeersbelasting te betalen.

Dit soort lening wordt door zowat elke bank en kredietverstrekker in België aangeboden. Het komt er dus op aan om op onderzoek te gaan. Vergelijken is de boodschap. Gelukkig hoef je hier tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Niks zo makkelijk als thuis op het internet te surfen en bijvoorbeeld autoleningen te berekenen.  Zowat elke financiële website heeft een simulatie tool. De simulatie tool laat je toe de maandelijkse aflossing te berekenen voor het bedrag dat je wil lenen met het aantal maanden dat je wil afbetalen. In een mum van tijd heb je een bedrag op het scherm staan, dat is je vaste maandelijkse kost om je auto af te betalen. Dat bedrag is ook al inclusief kosten. Bekijk ook de algemene voorwaarden en het jaarlijks kostenpercentage. En vooral, blijf binnen je budget. Lenen kost geld.
Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met 0 financiering auto, 0 procent financiering, autokrediet, autolening, autolening berekenen, ballooncontracten, goedkoopste autolening, goedkoopste persoonlijke lening, lening op afbetaling, maandelijkse afbetaling, simulatietool

 

Let op: geld lenen kost ook geld.