Lenen: persoonlijke lening vs hypothecaire lening vergeleken!

lenen bank

Een persoonlijke lening kan je gebruiken om persoonlijke zaken mee aan te kopen. De bank laat je hierin nogal vrij. Je krijgt het geld op je zichtrekening geplaatst en vanaf dan kan je het uitgeven. Aan een reis of iets voor je woning of een hobby. De keuze is aan jou. Terwijl het bij een hypothecaire lening gaat over de aankoop van een woning. En daar kan je niets anders mee aankopen. De verwerking van de aanvraag verloopt ook volledig anders.

lenen cofidis

Bewijzen die je moet voorleggen

In beide gevallen moet je kunnen bewijzen dat je de lening kan terugbetalen. Dus moet je een vaste job hebben en bij voorkeur ook voltijds. Dan kan je meer lenen en uitgeven aan de afbetaling ervan. Heb je maar een deeltijds contract, dan dalen de kansen. Omdat je dan een hoger risico bent voor de bank. Als je wel voltijds werkt én leent met je partner dan stijgen de kansen aanzienlijk. Als je dus enkele loonfiches bij mekaar kan zoeken dan kan je de inkomsten al bewijzen. Ook de uitgaven tellen mee in de berekening van de bank. Daartoe tellen mee: andere lopende leningen en alimentatie. Die worden als vast aanzien voor een bank. En elke klant kan tot 1/3e uitgeven aan leningen van alle inkomsten samen. Dus die berekening kan je ook zelf al maken.

Doe een online simulatie

Handig aan de websites van de banken is dat je er een lening simulatie kan uitvoeren. Voor zowel een persoonlijke lening als een hypothecaire lening kan je dat doen. Voor een persoonlijke lening moet je alleen een bedrag en duurtijd van de afbetaling kiezen. Daarmee heb je al een resultaat voor je staan. Bij een hypothecaire lening moet je ook een bedrag invullen dat je zelf inbrengt van eigen kapitaal, en een deel waarmee je de notariskosten zal betalen. Je zal ook een resultaat te zien krijgen, maar het hangt af van meerdere factoren.

simuleer lening

Sowieso moet je voor een hypothecaire lening een spaarpotje hebben. Zodat je een deel van je eigen geld kan investeren in de woning. En dat is vaak al een grote hap. Een woonlening kan over bedragen gaan van enkele honderdduizenden euro’s. Terwijl je voor een persoonlijke lening misschien 5000 euro wil lenen.

De afhandeling van een lening

Ook voor de afhandeling loopt het verschillend. Een persoonlijke lening kan je volledig online aanvragen. Alle gegevens doorsturen en de bank zal je aanvraag verwerken. Voor een hypothecaire lening ga je best naar een bankkantoor om daar een handtekening te zetten onder de overeenkomst. Het is ook belangrijk om dan te vergelijken bij welke bank je de minste kosten moet betalen. Als het over zoveel geld gaat dan maakt 0,1% heel veel uit.

Getagd met afsluiten hypothecaire lening, berekenen hypothecaire lening, Hypothecaire lening, lening persoonlijk, persoonlijke lening, privelening, privelening afsluiten, privelening simulator, simulatie hypothecaire lening, simulatie persoonlijke lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.