Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt. Woningen worden steeds duurder in België. Daarom gaan gezinnen steeds grotere hypotheekleningen aan. In principe kan dit perfect met de lage rentevoeten. Het is echter wel opletten om niet in financiële problemen te komen. Welke regels neem je zelf het beste in acht? Enkele tips.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Hypotheek in België
In twee jaar tijd is het ontleende bedrag voor de aankoop van een woning in België met 10.000 euro gestegen. In diezelfde periode steeg het gemiddelde ontleende bedrag voor de bouw van een huis met ruim 15.000 euro. Duidelijke cijfers die voor zich spreken. Omdat gezinnen steeds meer lenen in verhouding tot hun inkomen stijgt het risico dat ze de hypothecaire leningen niet meer kunnen aflossen.
Enkele tips als je een hypotheek aangaat
Je kan gemakkelijk ook zelf vermijden dat je je met de aflossing van je hypothecair krediet in een moeilijk parket brengt.
Leen niet de volledige aankoopsom
In Vlaanderen betaal je, boven op de aankoopprijs, doorgaans 10 procent registratierechten. Daar komen nog notariskosten en kosten verbonden aan de krediet- en de aankoopakte bij. Een en ander veronderstelt dus wel dat je al een aanzienlijke spaarsom hebt of dat je kan rekenen op de steun van bijvoorbeeld je ouders?
Schat je terugbetalingscapaciteit realistisch in
Volgens de klassieke vuistregel mag je 30% tot 40% van je netto maandelijks gezinsinkomen ontlenen. Daar bovenop moet je nog 1.250 euro overhouden om de lopende kosten te betalen. Voorts leg je het best een buffer van drie tot zes maanden nettoloon aan, voor het geval dat je voor onverwachte uitgaven komt te staan of je inkomen plots wegvalt.
Sluit een verzekering Gewaarborgd Inkomen af bij de Vlaamse overheid
Wie een lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een huis kan zich bij de Vlaamse overheid gratis verzekeren tegen inkomstenverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering loopt over 10 jaar en is beperkt tot een tegemoetkoming van maximaal 600 euro per maand gedurende maximaal 36 maanden. Je hoeft geen premie te betalen maar er zijn wel enkele voorwaarden.
- Je hebt minstens 50.000 euro geleend voor de aanschaf van een woning in het Vlaamse Gewest,
- Je hebt geen andere huizen,
- Je moet de aanvraag indienen binnen het jaar na de eerste kapitaalopname van je krediet,
- De geschatte waarde van je woning mag niet hoger zijn dan 320.000 euro.
Steek je kop niet in het zand bij betalingsmoeilijkheden
Als je deze basisprincipes volgt, kan je met een gerust hart het gewenste woonkrediet aangaan. Zijn er toch betalingsmoeilijkheden, neem dan zo snel mogelijk contact op met je kredietverstrekker. Meestal kan er immers een oplossing gevonden worden.
Je kan bijvoorbeeld de duurtijd van de lening verlengen waardoor je maandbedrag minder wordt. In dit geval heb je op het einde van de rit wel meer rente betaald.
Bij nogal wat kredietverstrekers kan je bovendien gedurende hooguit zes maanden een opschorting van kapitaalaflossingen krijgen. Je betaalt dan zes maanden alleen de intresten, en niet het kapitaal af. Dat maakt een behoorlijk verschil. Staat de financiële dienstverlener zo’n opschorting toe, dan moet je de nog verschuldigde kapitaalaflossingen wel terugbetalen nadat de oorspronkelijke einddatum van het woonkrediet is verstreken.