Hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek?

hypotheek

Voor de meeste mensen is de aankoop van een woning de belangrijkste financiële beslissing uit hun leven. Het loont dus meer dan de moeite om te shoppen bij verschillende kredietverstrekkers. Maar vergis je niet, uiteindelijk bepaalt de kredietverstrekker zelf hoeveel je kan lenen. Hoe gaan ze te werk?

Je maximale hypotheek berekenen, daar gaat het dus over. Belangrijk om te weten voor je naar een woning gaat kijken. Je zou de eerste niet zijn die een bod uitbrengt en dan van de bank bijvoorbeeld moet horen dat je niet zo een hoog bedrag kan lenen. Voorkom dat door eerst de hypotheek te berekenen die jij aankan. Dan sta je niet voor verrassingen als het zover is. Want bij de zoektocht naar een woning zal je heel wat huizen zien die je niet aanspreken, maar op de eerste woning die je wel ziet zitten zal je onmiddellijk een bod willen uitbrengen. Als je dan weet wat je limiet is dan kan je direct en zorgeloos in actie treden.

Betaal dan ook nooit zomaar een voorschot. Indien een bank je geen lening wil geven dan kan je een al betaald voorschot niet meer terugkrijgen. De verkoper kan dit als schadevergoeding opeisen. En dat gaat vaak over 10 % van de aankoopprijs, dus een heel groot bedrag om zomaar zien verloren te gaan. Eerst informeren is dus de boodschap, dat kan je bij je huisbank doen, of een andere bank of een ander type kredietverstrekker. Via een kantoor of zelfs via het internet.

Welke factoren spelen doorgaans een rol?

  • Het maandelijks netto (gezins)inkomen: kredietverstrekkers lenen je sneller een som geld naarmate je nettoloon hoger is, en je al langere tijd – doorgaans minstens twee jaar – een vaste job hebt. Een handige vuistregel is dat je een derde van je nettoloon moet overhouden om je lening af te betalen.
  • Het percentage van de aankoopprijs: banken ontlenen sneller geld voor een huis dat ze ‘maar’ voor 50% financieren, dan één waar ze 80% van de aankoopprijs moeten ophoesten. Een tip is om de verschillende kredietmaatschappijen tegen elkaar uit te spelen.
  • De looptijd van de lening: bespreek vooraf met je bank de looptijd van de lening, de termijn waarop je de lening wilt afbetalen. Zowat elke financiële instelling biedt vandaag woonkredieten aan die je terugbetaalt over een periode tot 40 jaar. Een langere looptijd betekent dat je maandelijks lagere bedragen moet aflossen. Maar dat heeft ook een keerzijde: hoe langer je leent, hoe meer intresten je betaalt.
  • De rentevoeten: onrechtstreeks heeft de hoogte van de rente ook een invloed op het ‘gemak’ waarmee je een lening krijgt. Staat de rente laag, zoals vandaag, dan is het makkelijker voor je om het krediet af te betalen aan een bank. En zijn banken dus sneller geneigd om leningen toe te staan.

Bereken je maximale hypotheek online

Elke financiële instelling heeft een volledig uitgewerkte website ter beschikking voor potentiële klanten. Je kan er alle informatie vinden, maar ook simulaties uitvoeren voor leningen. En daar kan jij dus terecht om je maximale hypotheek te berekenen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met hypothecaire lening simulatie, hypotheek, kredietlimiet, maximale hypotheek, maximale hypotheek berekenen

 

Let op: geld lenen kost ook geld.