Geld lenen van privé persoon, waar moet je op letten?

business-person-with-cash-10063679Geld lenen van een privépersoon, dat is niet altijd een goed idee. Zeker als je die persoon kent, bijvoorbeeld als het familie is, of een goede vriend. Veel relaties lopen erop stuk, omdat zowel jij als de persoon waarvan je het geld geleend hebt, altijd als jullie elkaar zien, terug aan de lening zullen denken. Zéker als er problemen zijn met de afbetaling. Beter is om van een erkende kredietverstrekker te lenen.


Stel, je hebt net een huis gekocht. Door de financiële crisis heb je een groter huis kunnen kopen dan je van tevoren dacht. Doordat de huizenprijzen gedaald zijn, was jij verrast door het grote aanbod. Je bent nu eigenaar van een huis met veel oppervlakte, maar beseft ineens dat je veel moet renoveren. Misschien was het financieel toch niet zo’n verstandige keuze. Dan is het altijd fijn als er mensen zijn die kunnen bijspringen. Voor je besluit geld te lenen van een privé persoon, is het slim het een en ander te bespreken en vast te leggen.

Notaris

Wanneer je grote bedragen wilt lenen van een privé persoon, bedenk dan goed dat je duidelijke afspraken moet maken. Laat dit bij voorkeur vastleggen door een notaris. Zo hebben jullie allebei inzichtelijk om hoeveel geld het gaat en wanneer er gestart wordt met de aflossing. Houd wel rekening met de notariële kosten die in rekening worden gebracht.

Schuldbekentenis

Natuurlijk kun je ook onderling vastleggen dat je geld gaat lenen. Wat moet er allemaal in zo’n document worden opgenomen? Uiteraard het te lenen bedrag in cijfers en letters, de termijnen waarin je gaat terugbetalen, de hoogte van de eventuele rente, jullie namen en adres, de datum en jullie handtekening. Gaat het om zeer kleine bedragen, dan is een mailtje of sms naar elkaar genoeg. Maak een kopie van de storting van de lening op je rekening. Al is het maar voor je eigen administratie, of voor als er conflicten optreden.

Maar we waarschuwen je: het is beter om een lening aan te gaan bij een erkende kredietverstrekker!

Getagd met geld lenen van een particulier, lenen van particulier, particulier geld lenen, particulier lenen, particuliere lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.