De belangstelling om een woning te kopen blijft groot. De vraag naar geschikt vastgoed is enorm. Ook zonder dalende rente blijven de huizenprijzen stijgen. Logisch ook, want zelfs nu de voorbije maanden de hypothecaire rente lichtjes gestegen is blijft de interestvoet historisch laag. Bovendien zijn de banken bereid zeer lage marges te aanvaarden op hun woningkredieten om klanten gedurende lange tijd aan zich te binden, waardoor ze uiteindelijk nog veel lagere tarieven aanbieden. Het loont dus om nu werk te maken van je hypotheek.
Woonkrediet
Ben je op zoek naar een nieuwe woning omdat je persoonlijke situatie is veranderd? Of bekijk je het eerder als belegging? In de meeste gevallen zal je hiervoor (een gedeelte) moeten lenen. Het bedrag dat je kunt lenen, hangt natuurlijk af van je terugbetalingscapaciteit, de eigen middelen die je wilt investeren en de waarde van het onroerend goed. Zodra je jezelf als het ware in kaart gebracht hebt, kun je op zoek gaan naar de beste aanbieder.
Je start het best online. Zowat elke financiële dienstverlener heeft de dag van vandaag een eigen website met een woonkredietsimulator. Een kredietsimulator is een handige calculator waardoor je eenvoudig een compleet overzicht van je mogelijkheden ziet. Door alle bepalingen van de kredieten te bundelen weet deze calculator precies welk soort krediet je zoekt op basis van de gegevens die je hebt ingevuld. Daarnaast geeft het ook weer hoeveel krediet je aan kunt vragen en wat hierbij de maandelijkse lasten zijn.
Vergeet echter niet dat wanneer je eigenaar van een onroerend goed wordt, je ook moet rekening houden met notariskosten, architectkosten, registratierechten, enzovoort. Denk daaraan bij het opstellen van je terugbetalingsplan.
Let ook op voor zogenaamde voordeeltarieven. Een voordeeltarief is een korting ten opzichte van het basistarief (de basisrente). Deze korting is evenwel afhankelijk van een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld het afsluiten van een schuldsaldoverzekering bij de kredietverstrekker. Of de domiciliëring van inkomsten op een zichtrekening bij de bank. Of het afsluiten van een brandverzekering bij een bepaalde maatschappij via bemiddeling van de kredietmaatschappij in kwestie. Het is nog maar de vraag of zo’n voordeeltarief voordeliger is voor jou?
Hoe hypotheken vergelijken?
Het komt er dus op aan om appelen met appels te vergelijken. Maar hoe doe je dat? Het percentage dat je wil lenen van de aankoopprijs van het onroerend goed én je maandelijks netto (gezins)inkomen liggen voor het grootste gedeelte natuurlijk vast. Met rentevoeten en looptijden kan je wel aan de slag. Beperk je echter niet tot deze twee variabelen.
Het is dus aan te raden om alle voorwaarden en de zogenaamde bijproducten afzonderlijk te vergelijken. Dossierkosten, schuldsaldoverzekering, brandverzekering…
De vergelijkingsoefening begin je zoals gezegd het makkelijkste online. Doe enkele simulaties en vergelijk de JKP’s (Jaarlijks Kostenpercentage) puur op de lening, dus niet met inbegrip van verzekeringen bijvoorbeeld. Voor elk bijproduct maak je best een afzonderlijke vergelijkingsoefening. Daarna tel je alle kosten op en bekom je de goedkoopste lening. Of nog niet?
Onderhandel
Als je niets doet, krijg je de intrestvoet die de maatschappij voorstelt. Ben je daarentegen wel bereid om druk op de kredietverstrekker te zetten, dan kan je met een beter tarief wegkomen.
Start hier je aanvraag voor een lening!