Een sociale lening aanvragen brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Zo kan je als kredietnemer niet alleen genieten van een voordelige lening, daarnaast ontvang je ook nog eens een vermindering op het ereloon van de notaris en zijn de voorwaarden voor het toegekend krijgen van de lening veel minder streng dan bij een gewone klassieke hypothecaire lening bij de bank het geval is. Veel mensen beschikken tegenwoordig omwille van een te beperkt inkomen niet langer over de mogelijkheid om de hoge kosten van een hypotheek bij de bank te betalen. Zij kiezen er in plaats daarvan voor om een sociale lening aan te vragen. In dit artikel vertellen we je graag meer over de voorwaarden van de sociale lening en waar er allemaal rekening mee dient te worden gehouden bij het aanvragen er van.
Voorwaarden sociale lening
Het spreekt voor zich dat niet iedereen zomaar in aanmerking komt voor het verkrijgen van een sociale lening. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om rekening te houden met je inkomen. Het minimale en maximale inkomen dat geldt voor de sociale lening wordt regelmatig aangepast waardoor het steeds belangrijk is om het actuele plafond te controleren. Verder zijn er ook een aantal voorwaarden die sterk afhankelijk zijn van de instantie waarbij de lening wordt afgesloten. Algemeen gezien dien je er als potentiële kredietnemer sowieso rekening mee te houden dat je nog geen vastgoed in bezit mag hebben. Daarnaast mag er ook geen handelsactiviteit in het huis worden gevestigd en ben je ook verplicht om er zelf in te wonen. Een huis kopen door middel van een sociale lening en deze vervolgens verhuren is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Waar een sociale lening aanvragen?
Binnen België zijn er verschillende instanties die zich bezighouden met het verstrekken van een sociale lening. Vooraleer een dergelijk krediet aan te vragen is het echter belangrijk om eerst na te gaan of je al dan niet voldoet aan de bovenvermelde voorwaarden. Is dat het geval, dan kan je de sociale lening perfect aanvragen. Bij twijfel wordt het aangeraden om eerst even met de instanties in kwestie contact op te nemen. Veel mensen doen nog steeds een aanvraag voor een sociale lening terwijl ze er eigenlijk helemaal niet voor in aanmerking komen. Dat is jammer, want op deze manier gaat erg veel tijd verloren. Bij het aanvragen van een sociale lening dien je over het algemeen sowieso rekening te houden met een behoorlijk aanvraagtermijn. De populariteit van de sociale lening in België is enorm waardoor er vaak ettelijke maanden overheen kan gaan vooraleer een krediet daadwerkelijk wordt toegestaan. In België is het mogelijk om een sociale lening aan te vragen bij met name de VZW Sociaal Woonkrediet, Sokrema, Onesta en het Vlaams Woningfonds. Wie in het Brussels Gewest een sociale lening wil aanvragen doet dat bij het Woningfonds en wie in Wallonië een sociale lening wil aanvragen kan daarvoor terecht bij het ASBL Crédit Logement Social.