Hoeveel kan ik lenen?

attractive-girl-pointing-towards-camera-100213054Hoeveel u precies kan lenen, hangt af van uw inkomen. De algemene stelregel is dat u niet meer mag afbetalen dan 33% van uw maandelijkse inkomen. Verdient u 1500 euro netto, dan kan u dus zo’n 500 euro maandelijks afbetalen. Dat zou betekenen dat u aan een rentevoet van 3.55% maximaal 110.000 euro kunt lenen.

simuleer lening

Autoleningen en renovatieleningen zijn veel goedkoper dan persoonlijke leningen.

Wilt u een auto kopen? Uw huis renoveren? Vergelijk dan de rentevoeten voor een autolening of een renovatielening.


Wilt u berekenen hoeveel u ongeveer kan lenen?

– Doe uw netto inkomen gedeeld door 3
– Ga naar de lening simulatie
– Klik op ‘berekenen’
– Verhoog of verlaag het bedrag, tot u bij ‘Maandelijkse afbetaling’ op het bedrag van uw netto inkomen gedeeld door 3 uitkomt
– Als u meer wil lenen, moet u kiezen voor een langere afbetalingstermijn, maar neem zeker niet meer dan 30 jaar. 20 jaar is al veel.

Komt u uiteindelijk op een bedrag uit dat u zou willen lenen en dat u kan betalen?

simuleer lening

Meer informatie over Hoeveel kan ik lenen?

Eindelijk bent u er aan toe: huisje, boompje, beestje. Maar in werkelijkheid is geld lenen tegenwoordig niet meer zo eenvoudig, zeker als u weinig hulp krijgt.

Als u het niet voorzichtig aanpakt, kan een lening u meer kopzorgen bezorgen dan plezier.

Prangende vragen doemen op. Hoeveel kan ik eigenlijk lenen? Wat zullen de maandelijkse kosten zijn? Hoe zit het met de rente? Bij het kopen van een huis horen deze vragen bij een vast ritueel. Maar bij een doodeenvoudige lening? Lichtelijk overdreven. Het gaat hier immers niet om een lening die u voor het leven aangaat. Een huis kopen is iets bijzonders, maar een simpele lening?

Hoeveel u kan lenen hangt van verschillende factoren af. Het belangrijkste is datu een inkomen hebt. Als werknemer of zelfstandige, dat maakt niet uit. Als u enkel interims doet, moet u kunnen aantonen dat u al 2 jaar of langer werkt. Heeft u geen vast inkomen en wilt u toch lenen, dan moet u iemand vinden die voor u borg wil staan.

De tweede belangrijkste vraag is: hoeveel wil u lenen? Als u een auto wil kopen is er meestal geen probleem. Voor leningen tot 10.000 euro komt iedereen wel in aanmerking, tenzij u al op de zwarte lijst staat.

Maar waarschijnlijk wil u een grote aankoop doen, zoals een bouwgrond, een appartement of een huis. Anders zou u de vraag niet stellen.

Hoeveel mag u lenen?

Het is algemeen geweten dat u best maximaal 33% van uw inkomen spendeert aan het aflossen van een lening. Er spelen echter nog iets meer factoren een belangrijke rol. Als u al 50% van uw loon moet afstaan om de huur te kunnen betalen, dan is nog eens 33% aflossen aan een lening geen goed idee. U zou dan overblijven met slechts 17% van uw loon voor andere doeleinden.

Rijke inkomens mogen soms zelfs tot 50% van hun netto loon lenen. De bank is dan vol vertrouwen dat hij of zij kan aflossen. Dat is ook niet zo gek, want wanneer u 10.000 euro per maand verdient is het makkelijker om met het restbedrag (5000 euro) rond te komen, dan wanneer u 2500 euro verdient en rond moet komen met het restbedrag (1250 euro). Vandaar dat de bank ook naar inkomen kijkt en niet immer halsstarrig blijft vasthouden aan de ongeschreven regel van 33%. De bank zou zichzelf daar immers mee in de voet schieten.

Schakel hulp in van specialisten

Voordat u een lening afsluit is het belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Raadpleeg specialisten. Ga niet blind af van het advies die uw bank geeft. Zij zitten er ook om zichzelf zo goed mogelijk te verrijken. De bank blijft immers wel de bank. Het is daarom ook verstandig om eens langs te gaan bij banken waar u niet bij zit. Puur om te kijken wat zij u kunnen bieden. Mocht dat een stuk beter zijn dan wat uw bank biedt, dan kan umet deze nieuwe informatie aankloppen bij de bank. Grote kans dat zij snel zullen inbinden, wanneer een andere kredietverstrekker de gok wel aandurft of betere voorwaarden biedt.

Het spookwoord: terugbetalingscapaciteit

Het is nu eenmaal een onvoldongen feit. De bank ziet u als een nummer. Niet meer en niet minder. Er zijn nummers die maandelijks op tijd hun lening aflossen. Er zijn ook nummers die dat niet doen, zij zullen uiteindelijk in de schuldsanering terechtkomen. Elke klant die een lening aanvraagt, neemt een bepaald risico voor de bank mee. Dat is ook de reden dat de bank strikte regels hanteert. Toch zijn er ook een aantal regels die niet vastliggen. Zoals hoeveel u per maand over moet houden. Wij raden aan dat u altijd tussen de 800 en 1400 euro per maand overhoudt, afhankelijk van je situatie. Als u alleenstaand bent, is 800 euro zeker nodig om van te kunnen leven. Verzekeringen, gas/water/licht, voedsel, benzine; het zijn allemaal zaken die veel geld kosten. Verkijk u daar niet op!

Bouw een buffer

Stel u kunt 33% van je inkomen gebruiken om een lening af te lossen. Geweldig toch? Ja, met één grote maar. Zorg er namelijk wel voor dat u deze lasten ook daadwerkelijk kunt dragen. Een kredietverstrekker zal altijd rekening met je huur, alimentatie et cetera. Maar niet met hoeveel benzine u elke maand er doorheen rijdt, of hoe duur uw verzekeringen zijn. Ze zullen het ook niet weten als u een extravagante levensstijl erop nahoudt. Wees uw eigen baas en houd hier te allen tijde rekening mee. Dan kan het ook nooit misgaan!

Zorg ervoor dat u niet meer rente betaalt dan het wettelijk toegestane maximum van 15%.

simuleer lening

Getagd met Hoeveel kan ik lenen, lening simulatie, Lening simulator, maximale lening berekenen, simulatie lening, simulator lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.