Sociale leningen zijn leningen die goedkoper zijn dan normaal, met ondersteuning door de Vlaamse overheid.
Voor een lening ga je normaal eerst langs bij een bank of een onafhankelijke kredietverstrekker. Maar als je in nood zit, en niet in aanmerking komt voor deze leningen, biedt de Vlaamse Overheid biedt ook sociale leningen aan.
Wil je een eigen huis of appartement kopen, maar verdien je te weinig om een klassieke lening bij de bank aan te gaan? Dan is het mogelijk om een sociale lening aan te gaan.
Een sociale lening verschilt niet al te veel met een normale lening, alleen is het goedkoper.
Je kan al lenen aan 1,67%
Er moet er wel aan een paar voorwaarden voldaan worden.
Sociale leningen worden altijd verstrekt door sociale instellingen in plaats van de reguliere banken of andere financiële instellingen.
Een sociale lening is er vooral voor mensen die een salaris hebben dat niet al te hoog is, en voor wie voor een normale lening dus niet of bijna niet in aanmerking zou komen. Het feit dat je niet genoeg verdient zou dan eigenlijk de reden zijn dat je geen lening krijgt, en dus ook geen verbouwing kan doorvoeren of een nieuw huis kan kopen. De sociale lening in België is bedoeld voor het kopen en renoveren van een woning of het bouwen van een eigen woning bijvoorbeeld.
Looptijd van een sociale lening
De minimale looptijd van een sociale lening is 20 jaar, en kan in sommige gevallen verlengd worden, maar dit moet worden afgesproken. Het ligt aan het doel waarvoor je het geld wilt gebruiken, hoeveel je maximaal kunt lenen met een sociale lening.
Gestelde eisen
Er worden bepaalde eisen gesteld aan het maandelijkse inkomen, en ook mag er geen andere woning in het bezit zijn van de kredietnemer. Net als bij een gewone lening, wordt ook hier nagegaan of je wel in staat bent om de lening uiteindelijk terug te betalen. Dit is voor de instelling om zekerheid te hebben dat het geld ook wel terugkomt. Hiervoor is dus de informatie over je loon noodzakelijk.
Lage rente
De rente van een sociale lening in België bedraagt minimaal 1,67%. Dit is uiteraard een lage rentevoet, en daarom is het ook een best gevraagde lening in België. Voor mensen met een laag inkomen is dit namelijk een uitkomst, om ook een lening te krijgen.
Juist vanwege deze populariteit is er een lange wachtlijst, en daardoor is het niet altijd mogelijk om in een keer met het geld op de proppen te komen voor de instellingen. Het kan dus zijn dat als je een sociale lening aanvraagt, je een tijd zult moeten wachten voordat je aan de beurt bent.
Sociale lening aanvragen
Als het onvermijdelijk is om een lening af te sluiten, sta je alsnog voor een hoop keuzes. Als eerste moet je beslissen welk soort lening je moet hebben, welke dus voor jouw situatie het beste is.
Wel is het ook hier belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je ook maar enige overeenkomst aangaat. Het is namelijk zo dat de laatste tijd veel wordt bericht over sociale instellingen die zelfs hogere rentes rekenen dan de gewone banken, waardoor, indien je niet goed geïnformeerd bent, je juist nadelig uitkomt. In dat geval zou je namelijk net zo goed een normale lening kunnen aangaan bij een reguliere bank of andere financiële instelling.
Zet dus van tevoren een aantal instellingen op een rijtje, en kijk welke het voordeligst is voor jouw specifieke situatie.