De overheid probeert het terugdringen van het energieverbruik in onze woningen te stimuleren. Dit doet ze onder andere door een subsidie op leningen te verstrekken, op het moment dat je er werk van maakt om het energieverbruik in je woning te beperken. Ga je aan de slag met groene maatregelen? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een groene lening. Je sluit deze op een relatief voordelige manier af, waardoor de rentevoet over het algemeen lager zal liggen dan bij een regulier krediet.
Een groene lening is een vorm van een persoonlijke lening. Indien u een groene lening afsluit, dan verkrijgt u per direct een beschikbaar krediet om bijvoorbeeld een renovatie uit te laten voeren die in het kader staat van een goed milieu. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan energiebesparing, het opwekken van groene en duurzame energie of waterbesparing. De aanpassingen die noodzakelijk zijn, kosten echter geld. De Belgische overheid compenseert dat door subsidies te verstrekken.
Door deze regeling wordt het laten plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen extra aantrekkelijk. U kunt goedkoop geld lenen voor de plaatsing van de panelen, en vervolgens verdient de investering zichzelf terug. Door de duidelijke voorwaarden van de lening weet u waar u aan toe bent. U betaalt tegen een vaste lage rentevoet op vooraf vastgestelde termijnen. Binnen afzienbare tijd zal de investering zichzelf terugverdienen! Natuurlijk komen ook andere verbouw- of renovatiewerkzaamheden in aanmerking voor een verstrekking van de groene lening.
Subsidie op een lening
Vanzelfsprekend kunt u alleen een groene lening afsluiten, als u ook daadwerkelijk van plan bent om in ecologisch opzicht positieve aanpassingen te (laten) verrichten aan uw huis of tuin. U kunt daarbij denken aan het laten zetten van dubbele beglazing, het verbeteren van de isolatie van uw huis of het laten plaatsen van zonnepanelen. Dit zijn allemaal voorbeelden van verbouwingen of renovaties die aanspraak maken op een groene lening. Bovendien ondervindt u hiervan zelf financieel voordeel op de langere termijn!
Het geld dat u leent om de verbouwing mogelijk te maken, wordt voorzien van een subsidie. De Belgische overheid besluit daartoe, omdat het milieu in ieders belang is. Zowel de huidige Belgische bevolking als de toekomstige generaties moeten immers kunnen leven in een schone en gezonde wereld. Fossiele brandstoffen raken op, dus we moeten zuinig zijn op onze energie en, indien mogelijk, moet duurzame energie worden opgewekt. Mensen die bewust kiezen voor dergelijke maatregelen, mogen dus rekenen op een extra steuntje in de rug.
Door de subsidieregeling kent de groene lening een relatief lage rentevoet. U kunt dus goedkoper geld lenen dan bij een reguliere persoonlijke lening. Hierdoor wordt de keuze voor ‘groene maatregelen’ extra interessant!
Wat kan ik doen met een groene lening?
Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die u kunt laten uitvoeren met het door de groene lening verkregen budget. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderhoud en eventuele vervanging van de stookketel, de plaatsing van zonnepanelen, dubbele beglazing en isolatie. Eigenlijk alle voor de hand liggende mogelijkheden als u denkt aan milieubesparende maatregelen, komen dus in aanmerking voor de groene lening.
Waar is de groene lening niet voor bedoeld?
Vanzelfsprekend bewaakt de overheid de gebruikmaking van deze regeling strikt. De gunstige voorwaarden zijn immers aantrekkelijk, waardoor mogelijk misbruik van de regeling op de loer ligt. Het is dus niet de bedoeling dat de groene lening wordt gebruikt voor doeleinden waarbij milieubewustzijn en energiezuinigheid van secundair belang zijn. U komt enkel en alleen in aanmerking voor de groene lening indien uw renovatie of verbouwing aan de vereisten voldoet. Uw kredietverstrekker kan u hierover volledig informeren.